pühapäev, 26. juuli 2009

Teraslinnud

Täna olime väiksel jalutuskäigul lähiümbruskonnas. Ühel hetkel märkasime, et selline suuremat sorti lennuk lendab üle. See on siinkandis päris harjumatu asi. Selliseid pisikesi tuuritab ju meil pidevalt, kuna väikelennukite lennuväli on siit kiviga visata. Aga suuremaid on harva, tavaliselt vist siis, kui Helsinki-Vantaal vahetatakse tavapärast maandumis- või tõusurada. Aga no sel pole tegelikult selle postituse suhtes mingit vahet. Peamine on see, et selle lennuki tõttu süttis peas lambipirn "pling!" ja suund oli selge - Helsinki-Vantaa lennuvälja lähedale kaljudele maanduvaid lennukeid pildistama!

Kaljud on kohaliku rahva seas tuntud koht. Täna oli seal nii paarikesi, muidu nohikuid kui ka lastega peresid. Ühed väiksed lapsed olid ilmselt juba väga mitmendat korda seal, sest nad nägid kohe ära kõige kaugemad lennukid (st pisikesed täpid taevas) ning kiljusid silmapilkselt, et kas on neljamootoriline lennuk (jee, suur!) või ainult kahene (bää jama). Blue1 lennuki nägemine äratas neis ka miskipärast piiritut vaimustust ja rõõmuhõiskeid. Nii et ma tundsin end ilmselge amatöörina. Muuhulgas täiskasvanud meesterahvad (sealhulgas Aki) loetlesid lennukitüüpe, et kas Boeing see-ja-see või Airbus XYZ või mingi muu. Novot aga mina pildistasin.

Kõigepealt tulid lennukid kaugemalt niimoodi lähemale:



Siis jõudsid päris meieni:



Siinkohal pean ära märkima, et selles on midagi aukartustäratavat, kui lennuk otse sinu suunas lendab. Ja siis üle pea vuhiseb. Ja et kümme sekundit peale lennuki möödumist tuleb vihinal ja sihinal tuul. Langoljeerid tulid meelde miskipärast.
Igatahes möödusid need niimoodi:



Ja suundusid lennuvälja poole, päike teraskerel helkimas:



Ning maandusid valge tossu pahvakus:



Maandus neid päris tihedalt. Esialgu tuli paar-kolm tükki, siis passisime mingi 15-20 minutit niisama, kuni järgmine sessioon algas. Selle ajal lendas neid minu arvestuse järgi 1-3 minutiliste vahedega päris mitu. Mõni oli pikemat sorti:



Mõni pisem (kõikus muide tiba rohkem tuules kui teised):



Nüüd on seega nii laevad kui lennukid ära pildistatud. Mis võiks olla järgmine ..? Autod? :)

3 kommentaari:

Tiina L. ütles ...

Kus täpselt asetsevad need kaljud? Kas on sama koht kus on tehtud Ultra Bra video, see mis nad sõidavad jalgratastega kollased vihmamantlid seljas?

Maris ütles ...

Ma ei tea, kus see Ultra Bra koht on, aga meie käisime siin: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=110349940779870068050.00046fa13ce1ae6055518&ll=60.336464,25.011063&spn=0.164475,0.617294&z=11

Tiina L. ütles ...

Aitäh nõuande eest. Oleks küll huvitav seal üksord käia. Arvan et eriti Kimmole nad teraslinnud võiks meeldida.