neljapäev, 28. august 2008

Cityloomad

Helsingi linnal on probleem. Küülikuprobleem. Ja just nimelt küüliku-, mitte jänese-. Helsingi kesklinnas Töölönlahti ümbruses elab umbes 7000 jänkut, kes hävitavad lilli ja põõsaid parkides. Linna küülikupopulatsioon on arvatavasti alguse saanud lahti pääsenud lemmikloomadest, kes on elanud jäneseelu ja paljunenud mõnuga. Viimased leebed talved pole probleemi korrigeerinud.
Jänkud on levinud ka Vantaale, ent siin on siiski rohkem rebaseid ja öökulle, kes asjal ülekäte ei lase minna. Mina pole siiski meil õuel kunagi küülikut näinud, küll aga halljäneseid.

Helsingi on lausa mõelnud tuhkru palkamisele. Euroopa kogemused näitavad, et koolitatud tuhkur mahub jäneseurgudesse ja ajab pikk-kõrvad jahimehele kätte. Seegi idee vajus ära, kui avastati, et tuhkrut ei saa kesklinna siiski vabalt silkama lasta. Nii need jänkud veel elavad ja mugivad pargitaimi, kuni keegi järgmise ideega välja tuleb. Elu on julm.

Meie ühistu maadleb sarnase probleemiga. Õuel olevat nähtud rotte patseerimas. Prügikatuste juurde on pandud rotimürki, ent see polevat aidanud. Nüüd tuli kõigile koju kiri, roti pilt ülanurgas, kus soovitatakse õuele mitte midagi söödavat jätta (näiteks puudelt kukkunud õunu). Kirja lõpus on hoiatus, et rotid levitavad väljaheidete kaudu taude ning et ärritatud ja nurka surutud rott võib ka inimest rünnata.
Kui kiri muidu oli asjalik, siis viimase lause peale ei suutnud ma enam naeru pidada. Kujutasin ette hirmunud rotti meeleheites sööstmas inimese säärde ja surudes hambaid teksapükstesse, mille peale rotihirmutaja suure tõenäosusega põgeneb kus see ja teine.

Mina muidugi laseks kõigil elada, kui nad just minu elu ei sega. Ent saan ka aru, et rotiprobleem pole tühiasi. Siiski - talvel oli elanikel probleeme oravatega, nüüd rottidega - võib-olla teisi häirivad teatud asjad rohkem kui mind?

P.S. Hähää, see on minu esimene ajastatud postitus. Kirjutasin valmis kolmapäeva õhtul, aga ei hakanud kaht postitust järjest avaldama, midagi peab ikka tulevikuks ka säästma :P

Kommentaare ei ole: