neljapäev, 29. aprill 2010

Volber, kevadpüha, 1.mai - heal lapsel mitu nime

Esmaspäeval tuli mul veeta üks äärmiselt ebameeldiv tund hambaarsti toolis. Ebamäärane valu, mida varem on aetud hambumuse kaela, paljastuski nüüd siis viimaks juurepõletikuks. Juhhei ja arvake mis sel puhul tehakse? Puuritakse väga palju ja väga sügavale. See esmaspäev kuulus täiesti seeriasse "õudusjutud hambaarstilt", aga neist ma nüüd siin täpsemalt ei räägi.

Põhiline on tegelikult see, et laupäeval on vappu ehk volber (ja homme vappuaatto ehk "volbrilaupäev"). Vappu on Soomes suur peopäev. Muuhulgas üliõpilased kogunevad sel puhul Helsingi Kaivopuistos ja peavad maha suure häppeningi. Aga mulle meeldib vappu juures eriliselt söögipool :) Näiteks sima (ehk mõdu? selline magus kääritanud pärmi-suhkrujook) on üks hea asi. Teine on muidugi pontsikud - just sellised korralikult õlis keedetud ja suhkrusse kastetud pallikesed. Soolase poole pealt süüakse traditsiooniliselt viinereid ja kartulisalatit - umbes nagu ühel korralikul eesti sünnipäevapeol, vähemalt minu lapsepõlves. Nii et väga nämm.

Me võtame kõik selle söögikraami selga (või no autosse) ja läheme kevadpühi veetma suvilasse. Mökkihooaja avalöök. Ilusat nädalavahetust kõigile!

Kommentaare ei ole: