reede, 2. aprill 2010

Pellinki linnud

Täna viis tee meid Pellinki saartele Porvoo lähedal. Sihtkoha valimine käis suhteliselt umbkaudu, Google Mapsi pealt näpuga jälge ajades. Seetõttu oligi ees üllatusi. Esiteks me ei teadnud, et saarele silda ei vii, ainult praamiühendus. Sisuliselt oli tegemist küll "liikuva teega", sest vahemaa pikkus oli ehk alla 100 meetri ja praam kuulus teedevalitsusele. Tegemist siis sisuliselt 5-10 minutit tagant tasuta edasi-tagasi sõitva teega.

Ausalt öeldes saarel me head pildistamiskohta ei leidnudki. Metsas laulsid küll kõvasti metsvindid (Siit-siit-siit metsast mitte üks pirrrutikk!), aga needki olid kõrgel puulatvades. Randa ei pääsenud, kuna lumi oli üle kummikute sääre. Ja sellise lumehulga juures toimivad kummikud suure kulbina, säärtesse tükkidena lund kogudes. Ärge järgi proovige, suhteliselt külm ja ebamugav :)

Novot aga tulimegi praamiga mandrile tagasi. Koht paistis suhteliselt hea - meri oli jäävaba ning üks hani lendas meist prääksudes mööda. Ega midagi, jalutasime paadisillale ja jäime linde ootama. Teisel pool randa olidki end ühed tüübid juba sisse seadnud:


Jääkosklad ilmselt.

Hetke pärast lendas eemal veel üks linnupaar, nende liiki ei oska enam küll määrata:



Peagi saabus suure käraga metsatuka tagant lennates kanada laglede paar. Maandusid suhteliselt lähedale lahte ja veetsid seal pikemaltki aega.



Ühtäkki hakkas kaugelt kostuma lindude kisa. Midagi prääksumise ja karjumise vahepealset. Ja muudkui tuli lähemale. Vahtisime mõlemad silmad kissis taevale, ent esialgu ei näinud me midagi. Kuni äkki vaatan - kaks luike lähenevad lennates ja kisades! Taeva poole tõusid koheselt kaks fotokatoru ja läks klõbinaks :D Sellepärast meil ongi nüüd mõlemil jälle samasugused pildid. Aga elamus oli võimas! Muide Porvoo kiirteed pidi saartele sõites lendas meist üle umbes kaheksapealine luikede parv, sedagi vaatasin ahhetades ja tundsin meeletut kahjutunnet selle üle, et vaatemängu pildile ei saanud püüda. Hilisem kahe luige etendus tegi seda mõnevõrra tasa :)







Kõik pildid lähevad muidugi klõpsates suuremaks.

Kommentaare ei ole: