teisipäev, 20. juuli 2010

Norra reis vol 1: Helsingi - Stockholm - Oslo

Seinte värvimise vahepeal (need peavad vahepeal kuivama) olen saanud mahti reisipilte läbi vaadata. Pilte on palju, väga palju. Esimene osa neist on nüüd siin, reisikirjeldust illustreerimas.

Teekonda alustasime oma kompsudega täislaaditud autoga Helsingi sadamast ja seilasime Tallink Silja laevaga Rootsi suunas. Laevareisi kohta midagi erilist öelda ei ole, pigem ootasime kannatamatult hommikut, et saaks rooli taha istuda ja kilomeetreid kulutama hakata.


Minek!


Helsingi jääb selja taha


Oli ka muid suuri laevu ..


Hommikune Stockholmi saarestik


Hommikune Stockholmi saarestik

Esimene autosõidupäev, Stockholm - Oslo oli umbes 530 kilomeetrit ja Google Mapsi järgi sõiduajaks 6,5 tundi. Tegelikult läks vähemalt paar tundi kauem. Esiteks pool tundi Stockholmi kesklinna ummikutes istumiseks, teised pool tunnikest jalasirutusteks, vetsupausideks ja lõunasöögiks. Delikatesslõuna sõime McDonaldsis, mida muide Rootsis teede kõrval massiliselt oli. Ilmselt väga populaarne seal siis. Sellelt etapilt pilte ei olegi, sest mõtteis oli vaid kiirelt kohale jõuda. Teed olid suhteliselt head ja kiired, 100-120 km/h. Vaid viimased paar tundi enne piiriületust tuli aeglasematega leppida. Piiriületus ise oli "väheste formaalsustega", ehk siis põhimõtteliselt lihtsalt sõitsime sellest üle ja jätkasime teekonda. Aga vaat kui Oslosse hakkasime jõudma, läks asi ummikuteks. Päris korralikult saime mingisugusel Oslo ümbersõiduteel istuda teiste autode seas - sinna kulus siis see viimane lisatunnike.

Meie hotell oli kesklinnast umbes 10-minutilise autosõidu kaugusel keset suurt mereäärset parki. Pisut nostalgiline ehitis oli, kindlasti paar aastakümmet juba vana, ent igati korralik ja mugav. Meid pandi miskipärast Business Class tuppa (ju me siis olime nii meeldivad inimesed .. või oli neil lihtsalt tube üle :)), kus oli ruumi teistelegi jagada ning boonusena veel espressomasin :)
Aga nende restoran oli kallis krt. Või noh, Norra hinnatasemega. Ma juba varasemas postituses virisesin, et burger friikartulitega plekkis 20 euri. See oli ikka shokeeriv hind, Soomes maksad selle eest no max 10€. Eriti kuna maitse oli igati alla arvestust ja hakklihapihv nagu saepuru. No see selleks - aga selliste hindadega tuli muidugi ka edaspidi harjuda.


Haned hotelli taga merelahes




Järgmisel päeval suundusime Oslo avastamisretkele. Hotelli lähedalt bussiga kesklinna ning esmalt suund Akershusi mereäärsele kindlusele. Sealt olid äärmiselt ilusad vaated sadamale ja linnale. Kindlus ise oli nagu sellised ehitised ikka - kiviseinad, tornid, siseõu, muud vajalikud ehitised ning lisaks ka vahid! Nad seisid oma postil teatud aja ning siis siirdusid ringkäiku tegema. Sammud pähe õpitud millimeetri peale ning mütsi külge kinnitatud suur tups edasi-tagasi lehvides. Turistina on muidugi hea naerda, ent relvad olid neil ju tegelikult ikka päris ...


Akershusi kindluseõu


Siseõu






Vaade merele


Vaade kindlusemüürilt sadamale - Holmenkolleni suusahüppemägi paistab kauguses!


Vaade kindlusemüürilt sadamale




Tupsu!

Edasi seadsime sammud piki kesklinna tänavaid kuningalinna poole. Oslo paistis olevat väga roheline linn - mitmeid parke ja purskkaeve oli majesteetlike ehitiste vahel ning tänavad kaunistatud mitmevärviliste lilleistutustega. Väga kaunis ja samas selline kodune linn. Mõned linnad tunduvad "sõbralikena", näiteks Oslo ja Amsterdam. Teised, minuarust näiteks Pariis ja ka Helsingi, on jällegi külmemad ja hoiavad distantsi. Need on kindlasti mingid märkamatud pisiasjad, mis sellise ettekujutuse tekitavad ...

Kesklinna vaateid:














Igatahes, edasi liikusime nagu juba mainisin, kuningalossi Slotteti suunas. Infotahvlilt võisime lugeda, et Norra kuningas ja kuninganna elavad ka hetkel seal. Lossi ees ja taga ja külgedel ja kindlasti ka kuskil pargi põõsaste vahel seisid jälle need tupsuga vahid. Lossi ümbritses suur-suur park, tiikide, kõrgete varjuliste puude, mõnusate pinkide ning muruplatsidega. Inimesed võtsid päikest, jalutasid koertega ringi, lapsed mängisid jalgpalli - võiks nagu öelda, et monarhia on rahvale tasemele laskunud :) Või no ma täpselt ei tea, kuidas Kadriorus lood on, aga presidendi maja taga vist päikest võtta ei lasta?


Seal see on - kuningaloss






Vaade alla linnale




Vahtkonna vahetus






Vanamees ja koer

Kuningalossist järgmine ning ka päeva viimane sihtkoht oli Vigelandi park, lossist umbes paarikümneminutilise jalutuskäigu kaugusel. Kõndisime pargini läbi väga ilusa linnaosa, mis pole kindlasti igaühele kõige taskukohasem elukoht. Majade alumistel korrustel oli kohvikuid, pagaritooteid, lillepoode ning keset üht tänavat ka pisike köögiviljade turg - kõik kurgid-sibulad-banaanid ja muud olid kastides välja tänavale laotatud. Igatahes väga armas.









Kohale jõudes üllatas Vigelandi park oma massiivsusega. Või no täpsemalt on tegemist Frogneri pargiga, millest skulptor Vigelandi kujud moodustavad vaid osa. Turistide jaoks küll väga märkimisväärse osa. Pargis on nimelt üle kahesaja Vigelandi kunstiteose.












Inimpuud







Kujude ja pargi imetlemine kuumutava päikese all võttis meist viimasedki energiakillud ning peagi siirdusimegi hotelli jalgu puhkama ning muidugi ka jalgpalli MM-i mänge vaatama. Hotelli lounge'is istusid väikesed seltskonnad, muuhulgas ka mõned hollandlased, kelle mängule kõik üheskoos kaasa elasime. Järgmisel päeval jätkasime reisi pika sõiduga Stavangeri, aga sellest juba järgmises postituses.

3 kommentaari:

Tiina Linkama ütles ...

Väga huvitavad pildid! Paistab et ilm oli ka teil hea.

Olen üks kord elus käinud Oslos aga see oli juba ammu. Ei mäleta palju sellelt reisilt.

Suured majad sadama ümbruses olid koledad, nagu nõuka aja kolossid mis üllatas mind. Aga Viegelandi park oli just nii huvitav kui mida olin ootanud. (Siis sinu pilditel).

Jään ootama järgmiseid pilte.

Maris ütles ...

Aitäh! Ilm oli tõesti ilus, päikeseline ja üle 20 kraadi.

Sadamas oli tõesti ka mingeid koledaid kolosse, nagu näiteks raehoone (või linnavalitsuse hoone..) - http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Oslo_r%C3%A5dhus_%28by_alexao%29.jpg

Midagi sellist ma ei oleks Oslolt oodanud.

Piia Salundi ütles ...

See raekoda on tõesti õudne!
Aga järgmisel korral Oslosse sattudes soovitan ka muuseumide saart külastada ;)