esmaspäev, 29. oktoober 2012

Sõbrad tihased

Kui reedel olid lindude söögimajas esimesed harvad uudistajad, siis laupäeval läks juba päris tralliks kätte. Tihaste jõuk täitis aplalt kõhtusid.
Pühapäeva hommikul sain mahti kaameraga õue hiilida ja kuigi esialgu kadus suurem osa lindudest minu ilmumise peale ära, oli peale hetkelist vaikselt istumist põõsas jälle säutsumist ja lindude rabinat täis.

Liikidest on seni olnud peamiselt tihaseid näha, mõtlesin, et väike liigitutvustus ei teeks siinkohal paha :) Panen siia soome lugejatele mõeldes soomekeelsed nimed ka.

Sõber rasvatihane (talitiainen) on kindlasti kõigile tuttav:

IMG_0860.jpg

IMG_0874.jpg

Samasuguse kollase kõhuga, võib-olla mõõtudelt pisut väiksem on sinitihane (sinitiainen). Ära tuntav selgelt sinise pealae järgi. Minuarust on see õige armas linnuke, tal kulgeb ka vahva must triip üle silma.

IMG_0868.jpg

Sellel isendil on sinine pealagi huvitavalt silmatriibuga "kokku kasvanud":

IMG_0955.jpg

Tavaliselt on sinine mütsike ikkagi silmatriibust eraldi:

IMG_0957.jpg

Pisut raskem on rasva- ja sinitihaste seast märgata musttihast (kuusitiainen), kes pisikese ja nobeda linnuna teeb kiireid sööste söögimajja ja paneb kähku minema. Mina ajan teda miskipärast tihti tavalise rasvatihasega segi, mis sest, et musttihane on päris selgelt väiksem ja sulestik pole kaugeltki nii kollane.

IMG_0844.jpg

IMG_0852.jpg

Neljas tihaseliik on põhjatihane (hömötiainen), mida on minuarust äärmiselt raske salutihasest (viitatiainen) eristada. Kuna Soomes salutihast kohtab harva, siis suure tõenäosusega on ka meie söögimaja külaliste näol tegemist ikkagi põhjatihastega.

Musta pealaega hele pallike, päris lihtne varemesitletud tihastest eristada:

IMG_0969.jpg

Õngitseb siin peadpidi söögimajast seemneid:

IMG_0994.jpg

Kätte sain!

IMG_0992.jpg

Sellised linnukesed siis seekord. Ma jään huviga ootama, kes meie toidulauda veel talve jooksul külastavad.

2 kommentaari:

aimarii ütles ...

Sina tunned väga hästi linnud ja oled pildistanud need hästi ka. Minu oma toidulaud külastavad paljud tihased ka.

Maris ütles ...

Ma üritan linnuliikidega tutvuda ja mõned lihtsamad tunnen ära, aga väga palju toetun ikkagi interneti ja linnuatlaste abile :)