pühapäev, 27. jaanuar 2013

Talvine linnuvaatlus

Sellise treeninguga haihtuvad jõulupühade ajal vööpiirkonda kogunenud kilod lausa märkamatult. Eile nimelt ukerdasin lumelabidaga õues ja lükkasin nädala sees sadanud lund ära. Öösel tuli uuesti korralik törts lund maha, nii et mis muud kui jälle õue koristama. Ligi tund aega läheb selle peale, et majaesine ja sissesõidutee puhtaks lükata ning maja taha ning puukuurini viiv teerada järjekordselt välja kaevata.
Suhteliselt meeldiv tegevus, kui ninast voolav tatt ja aurustuvad prillid välja arvata :) Aga kui külma on ainult viis miinuskraadi, siis eriti pole virisemist. Hullem on kõva pakasega ning veelgi kehvem lörtsi või uduvihmaga.

Kui mina õues müttasin, siis Aki askeldas vannitoa kallal, tegi betooni valamiseks ettevalmistusi. Tõenoliselt järgmisel nädalal valame osa põrandast.

Täna osalesin muide esimest korda aialinnuvaatlusel. Samasugune aktsioon toimub sel nädalavahetusel ka Eestis: http://www.eoy.ee/talv/
Reeglid on lihtsad: tunni aja jooksul tuleb oma õues esinenud linnuliike vaadelda ning märkida üles ka suurim ühel hetkel nähtud ühe liigi isendite arv. Mina teostasin vaatlust laisa inimesena voodist, kust avaneb suurepärane vaade lindude söögipunktile. Vahepeal uurisin linde täpsemalt läbi kaamerasilma, teleobjektiiv töötab selles mõttes nagu pikksilm.

Saak oli selline:
15 sinitihast
7 rasvatihast
2 rohevinti
2 põldvarblast
1 musttihane
1 urvalind

Suhteliselt vähe liike, muidu tihedaid külalisi harakaid näiteks pole täna üldse näha olnud. Kirsipõõsas säutsuv tihaseparv oli küll mitmepealine (peamiselt sinitihased), aga näiteks musttihaseid suutsin vaid ühe üles leida. Peale vaatlust ilmus kohale ka musträstas ja nüüd seda postitust kirjutades möllas linnulaual lausa viis urvalindu. Eks ikka kindlaim viis haruldusi kohale saada on teatud aja jooksul vaatlust teha ning pärast seda lendavad nad kõik kohale.

2 kommentaari:

aimarii ütles ...

Kas vaatsid ilmateade täna õhtul? Lubati rohkem lund ja sa saad jälle lumelabidaga töötada õues. Mudugi ka mina siin.
Ma unustasin aialinnuvaatluse, varem olen ikka mäletanud. Kahju. Meie aias pole palju erisuguseid linde (või lindusid?)

Maris ütles ...

Tõepoolest, homseks lubatakse jälle lund ning teisipäeval lausa lörtsi. Meeldiv.

Nii linde kui lindusid peaks olema mõlemad õiged, aga minu arusaamise järgi soovitatakse pigem lühemat vormi kasutada ehk siis linde on parem variant.