esmaspäev, 6. detsember 2010

Sinivalge päev

Täna on Soome iseseisvuspäev. Justkui selle auks on kogu öö tuisanud ning väljas on umbes kaks korda rohkem lund, kui seal enne oli. Ja enne ei olnud ka mitte vähe.

Iseseisvuspäeval on televiisoris iga aasta üsna kindel programm. Näiteks mustvalget Tuntematon sotilas -filmi näidatakse alati. Umbes nagu Eestis tuli Viimset Reliikviat teatud pühadel söögi alla ja peale, aastas umbes 3 korda.
Õhtu jätkub muuhulgas iseseisvuspäeva paraadiga ning loomulikult presidendi vastuvõtuga - ning kleitide kommenteerimisega.
Kuskilt just paar päeva tagasi lugesin, et iseseisvuspäev on siin selline vabalt võtmise päev. Mingeid kohustuslikke traditsioone ei ole ning on täiesti iseenesestmõistetav, et suurem osa vedeleb täna diivanil ja vahib telekat. Mina olen plaaninud täpselt sedasama teha. Ning süüa ahjulõhet sidruni-pesto kattes, see on nagu natuke pidulikum ja soomelikum roog (vähemalt võrreldes eilse viineri-nacho-salatiga :)). Muide ma ei ole siiamaani aru saanud, millal on tegemist lõhe ja millal forelliga. Kui ma ei eksi, siis soome keeles on need lohi ja kirjolohi - aga mis sisuline vahe on, seda ma ei tea. Kui keegi teab, siis võiks mind harida.

Tundub pisut pealiskaudsena, et Soome iseseisvuspäeva tähendus vähemalt minu jaoks seisneb ainult teleprogrammis. Loomulikult on sel ka sügavam mõte. Soome suuremaid ajalehti sirvides on päeva märksõnadeks talvesõda, jätkusõda, sõjaveteranid, venelased. Aga näiteks ka see, et kui palju baktereid saab president Halonen vastuvõtul käteldes.

2 kommentaari:

Kimmo Linkama ütles ...

Alustame kasvõi lõhe ja forelliga: eks nad lähedased sugulased ongi, aga natuke erinevad alaliigid. Lõhe ladinakeelne nimi on Salmo salar, forelli oma Oncorhynchus mykiss. Nagu olen aru saanud, on lõhi merekala, forell (vähemalt Soomes elav liik) mageveekala, mida tuleb kasvatada, sest Soome suvi on liiga lühike nende marja küpsemiseks. Sellest ka odavam hind, kuna kasvatatud kala on omalaadi tööstustoode. Vikipeedia teab neist rohkem rääkida, sealt vaatasin ise ka...

Huvitav detail, et nimetus "kirjolohi" on Kekkoneni välja mõeldud.

Kohustuslikke traditsioone ei ole jah, aga mitmed inimesed panevad vabaduse ja iseseisvuse auks õhtul kaks küünlat aknalauale põlema.

Kas muide nägid EPL-is tänapäevase Rein Siku jutu Paneme soomlase kiituseks ausamba püsti?

Maris ütles ...

Kimmo, tänan uurimistöö ja info eest! Käisin ka nüüd Wikipedias asja lähemalt uurimas ja eriti põnev (või lausa hirmutav) on ka fakt, et nii lõhe kui ka forell söödetakse värviainete abil punaseks parema kaubandusliku väärtuse nimel.

Sikk toob välja hea vaatenurga (kuigi minuarust kohati pisut sarkastilise alatooniga, pronksist Pekka..?), mida eestlased võib-olla unustamagi kipuvad. Minu jaoks ei ole küsimus ausambas, vaid selles, et häid ja lähedasi naabrussuhteid ja rahvaste sugulussuhteid tuleb ülal hoida ning väärtustada.