teisipäev, 28. oktoober 2008

E-valimised, E nagu ebaõnn?

Võib-olla olete juba teadlikud sellest, et pühapäeval olid Soomes kohaliku omavalitsuse valimised. Ma pole küll kohalikku poliitikasse süvenenud, ent olen huvitunult jälginud elektrooniliste valimiste testimist. Nimelt seekord oli kolmes vallas võimalik hääletada elektrooniliselt.
Tegemist ei olnud siiski Eesti variandiga, kus võisid kodus ID-kaardi toppida arvuti kaardilugejasse ja seda kaudu oma hääle anda. Asi käis hoopis nii: testivallas elav valija pidi minema valimispunkti, näitama passi või muud dokumenti, peale mida sai ta nn valijakaardi. Tegemist oli ilmselt mingisuguse magnetkaardiga, millega siirduti valimisruumi, sisestati kaart masinasse ja kirjutati ekraanile oma kandidaadi number. Põhimõtteliselt valijale seega suuri muudatusi ei olnud, ent elektrooniliste häälte kokkulugemine olevat muidugi varasemast hõlpsam. Nendes valdades anti umbes 50-60% häältest seekord elektrooniliselt.

Täna tulid esimesed negatiivsed uudised e-valimiste kohta. Nimelt üle kahesaja e-hääle oli puudu. See teeb olenevalt vallast umbes 1-2% elektrooniliselt antud häältest. Inimesed olid saanud elektroonilise magnetkaardi, ent nad kas olid ekraani nähes kohmetunud või unustanud lõpus OK-nuppu pressida, igatahes nende hääli ei ole süsteemis olemas.
Selline tulemus äratab veel enam umbusaldust elektrooniliste valimiste suhtes Soomes. Turvalisus ja valimissaladus on ilmselt üsna olulised teemad, ent kuna ise usaldasin Eesti e-valimiste süsteemi, on keeruline siin esile tõusnud diskussiooni objektiivselt hinnata.

Ja kui meil räägitakse juba m-valimistest, siis Soomes esimesed arglikud prognoosid pakuvad, et interneti kaudu toimuv hääletamine on võimalik alles aastal 2015, kui mitte hiljem. E nagu ettevaatlikkus?

Kommentaare ei ole: