laupäev, 12. jaanuar 2008

Kassifakte




Killukesi kingiks saadud kassiraamatust. Kui te veel ei tea, siis kassid on erakordsed loomad ja mina olen hull kassitädi :) ("Aaalbeeert, kussa ooleed?")


- Kassi vurrud on tegelikult tavalised karvad, mis on arenenud täitma teatud ülesannet. Vurrud on väga tundlikud ja kass kasutab neid ümbritseva jälgimiseks ning eriti laiuse mõõtmiseks.

- Kass jahutab ennast lakkudes - sülg haihtub karvadelt ja alandab temperatuuri. Kassi taluvad kuumust paremini kui inimesed: kui inimesel hakkab ebameeldivalt palav 44° C juures, on kasside piiriks 52° C.

- Kassidele meeldib vaikne ja rahulik eluviis. Valjud ja äkilised hääled häirivad neid ja kass tavaliselt lahkub sellisel puhul teise tuppa.

- Erinevate objektide kraapimine (mööbel, vaibad ;)) ei nürista kassi küüsi, vaid vastupidi hoopis teravdab neid. Küünte pealmised kihid tulevad lahti ning nende alt paljastuvad nõelteravad küüned.

- Kassid magavad 16-18 tundi ööpäevas.

- Kassidel on hea ajataju, mis põhineb peamiselt päevavalguse jälgimisel. Kass tunneb kodu rutiine: millal ärgatakse, millal tullakse koju, millal antakse süüa, millal minnakse magama.

- Kahel sõbralikult koos elaval kassil on kombeks teineteise karva puhastada. Tihti kassid lakuvad ka oma peremeest, et tugevdada sidet sama reviiri jagavate isenditega.

- Kassi karvkate eritab rasva, mis sisaldab kassile väärtuslikku D-vitamiini.

- Kass patrullib oma reviiril mitu korda päevas, ta käib kontrollimas, et kõik asjad on oma tavapärasel kohal. Iga uut asja majas tuleb uurida.

Kommentaare ei ole: