laupäev, 9. juuli 2011

Raasepori linnus

Hankost Helsingi poole tagasi sõites otsustasime sisse põigata ka Raasepori linnuse juurde. Kogemata kombel sattusime kohale täpselt kolmeks, mil algas tasuta linnuseekskursioon (või noh, kuidas võtta - linnusesse sissepääsu eest pidi paar euri välja käima), kuhu nii meid kui ka minut varem saabunud paarikest aktiivselt värvati. Miks mitte minna, eriti kui lubati, et tuur pole üleliia pikk, sest giidil on eelmise päeva suveteatri avamispidustustest suur kassiahastus.

Linnuse varemed näevad välja sellised:

P7013759.jpg

Linnus (või vähemalt esialgne variant sellest) ehitati 14. sajandil saarele. Sajandite jooksul on maapind tõusnud ja linnust ümbritsevast mereveest pole tuhkagi järel.

Selline kaljune saar oli kunagi:
P7013760.jpg

Linnuse peamine otstarve oli mitte niiväga sõjaline, vaid kaubanduslik - et lahe lõunapoolel asuvale Revalile mingisugust konkurentsi pakkuda. Aastate jooksul laiendati linnust mõnevõrra ja lisati ka kõrgust, millest giidi sõnade järgi pole enam ülemisi korruseid järel. Ümmarguse torni ehitamiseks oli "välismaalastest" tööjõudu palgatud. Tõenäoliselt olid need sakslased, sest neil olevat sellal olnud linnusearhitektuurist enim kogemust.

Ümmargune torn:
P7013762.jpg

Kuna 16. sajandil kaotas Raasepori oma tähtsust, hüljati linnus u. 1550 ja peale seda seisis see tühjana üle 300 aasta. Kohalik muinsuskaitse võttis siis linnuse oma tiiva alla ja on teostanud mitmeid restaureerimistöid. Kuna keegi täpselt ei tea, milline linnus on tegelikult välja näinud, ei või seda ka täielikult restaureerida.

Pilt linnuse seest:
P7013764.jpg

Giid rääkis huvitavaid jutte linnuse ajaloost, muuhulgas seda, et linnuses pidi olema korralik pruulikoda. Nimelt linnuse sõduritele oli päevane taks kaheksa liitrit õlut ja linnuses töötavatele naistele 6 liitrit. Õlle alkoholisisaldus ei olnud siiski ilmselt tänasega võrreldav.

Raasepori linnusevaremed on koos ekskursiooniga täitsa põnevad, ent ilma lisateabeta jääks külastus tõenäoliselt 5-10 minuti piiresse. Linnuse siseruumidest nimelt ei ole kuigi palju järel ja ka väljastpoolt on tegemist suhteliselt väikese linnusega (st kui võrrelda näiteks Edinburghi või Stirlingi linnustega ;), aga ka näiteks Kuressaare vastava ehitisega). Siiski, iga aasta juulis korraldatakse linnuseõuel keskaegsed päevad ning kohe linnuse kõrval on ka Raasepori suveteater (kus ilmselt on vaid rootsikeelseid etendusi). Praegu netist loen ka seda, et lähedal paikneb 18. sajandi puukirik ja muud huvitavat, nii et sellise mõnuse suvise sihtkohana läheb arvesse küll, kui muidu ka Raasepori suunal liikvel olla.

Lisainfot leiab leheküljelt http://www.raseborg.org/slott/fin/, kust ka suur osa selle postituse tekstist on pärit.

1 kommentaar:

Tiina Linkama ütles ...

Katselin matkakuviasi ja kun Kimmo meni ohi, pyysin tätäkin katsomaan. Ja mies vaan lakonisesti totesti, että tuolla menetin toisen polven kierukoista.

Ei siis pidä hypellä Raaseporin linnoituksilla liian innokkaasti!