neljapäev, 30. juuni 2011

Fiskars

Pealkirjas ei pea ma silmas mitte neid teatud oranžide käepidemetega kääre, vaid hoopis Fiskarsi küla. Aga enne kui selleni jõuan, pean kõigepealt tõdema, et mul on puhkus! Juba päris mitmendat päeva, alates jaanipäevast. Esialgu läks aeg lihtsalt lebotamise peale, ei tahtnud midagi planeerida ega kohustusi võtta, seda on tööl piisavalt olnud. Aga vaikselt hakkas muidugi nö elu tagasi tulema. Esmaspäeval võtsin ette akende pesu ja ripakile jäänud aiatööd. Öeldakse, et ei ole mõtet puhkusel mingisuguseid suurpuhastusi vms teha, aga mulle lausa meeldis. Officile vastukaaluks on mõnus midagi oma kätega teha ja kohe ka tulemust näha. Kontorirotile ikka kulub pisut füüsilist tööd ära.

Teisipäeval suundusin poodlema (või ostlema, huvitavad sõnad eks :)), tuttavlikumalt shoppama ja allahindlustega tutvuma. Olen tegelikult suhteliselt koba shoppaja, tavaliselt ma midagi mõistlikku aledest ei leia. Ka seekord jäi tulemuseks lihtsalt paar suvetoppi.

Lõpuks jõuangi jutuga pealkirja juurde - ehk siis meie kolmapäeval tehtud väikese retkeni. Sihtkohaks olid Billnäsi ja Fiskarsi ajaloolised külad, kuid esimeses ei toimunud mingisugust aktiivset turismi- või muud tegevust ja meiegi visiit jäi äärmiselt lühikeseks. Tundsime end pooleldi eksinutena ja pooleldi sissetungijatena, kes valel ajal kohale sattunud. Noh, tegelikult Billnäsis on ilmselt ka äärmiselt meeldiv suveürituste ajal.
Aga täpsemalt veel Fiskarsist, tuntud "rauakülast". Alguse sai see juba 17. sajandil, kui sinna jõe äärde valukoda ehitati. Raua ja rauast esemete tootmine sai hoogu sisse ning sealt on tõepoolest ka pärit postituse alguses mainitud tuntud kääridefirma.

Tänapäeval on Fiskars käsitööliste ja kunstnike keskus, aga ka märkimisväärne turismisihtkoht. Ajaloolised ehitised ja miljöö, käsitööliste töökojad, näitused, disainipoed, imearmsad kohvikud - seda kõike võib Fiskarsis vaadata ja kogeda. Täpsemat infot võib leida Fiskars village -kodulehelt.

Meie veetsime Fiskarsis igati meeldiva päeva.

P6293577.jpg

P6293580.jpg
Vaade jõe äärest

P6293616.jpg

Uurisime ehitisi ja loodust, põikasime sisse sepikotta, paberivalmistaja ja klaasipuhuja juurde. Erinevad kohalike kunstnike disaintooteid pakkuvad poekesed olid samuti huvitavad, eriti ideede mõttes - seal on alati midagi erilist, armast või kummalist esile pandud.

P6293609.jpg
Keraamikaahi

Sama ehitis - endine veski - mitmest suunast pildistatuna:
P6293610.jpg

P6293632.jpg

P6293588.jpg

P6293634.jpg

Jalutamise ja uurimise vahepeal tegime kohvi- ja koogipausi šokolaadikohvikus Petris Chocolate Room. Täielik idüll! Istusin puude jahedas varjus, vanaaegse hõnguga laua ääres, mugisin mudcake'i vahukoorega ja rüüpasin lattet peale.

P6293585.jpg

P6293590.jpg

Ka loodusehuvilise jaoks on Fiskars põnev kant. Seal on muuhulgas loodusrada, kus võib tutvuda 27 erineva puuliigiga. Meie sattusime paraku ainult esimest, harilikku leppa nägema. Igasuguseid veelinde ja putukaid sagis seal ka ringi, mõned pildid neistki.

P6293635.jpg

P6293629.jpg

P6293596.jpg

P6293599.jpg
Pääsusaba

Igatahes soovitan kõigil soojalt Fiskarsit külastada. Mõnus suvine sihtkoht, kus paar-kolm tunnikest märkamatult möödub. Helsingist on sinna umbes sada kilomeetrit; ja Fiskars asub Raaseporis Karjaa lähedal.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nägin mõnda aega tagasi TV-st saadet Fiskarsist ja mõtlesin, et see oleks tore koht kuhu minna. Puhkus just algas, nii et vast jõuab enne puhkuse lõppu ikka sinna :)

Tarja

Maris ütles ...

Tasub kindlasti minna! :)