reede, 25. juuni 2010

Head jaani!

Loodetavasti on kõigil meeldiv ja suvine jaanipäev olnud, väheste sääskede ja vihmaga. Soomes alles toimuvad viimased valmistused juhannuse veetmiseks, sest siin liigutatakse jaanipäev alati reedesele päevale. Hommikul poes ostleti viimaseid grillvorstikesi ja värskeid kartuleid, inimesed pakkisid asju autosse ja sõitsid linnast välja (need, kes veel eile seda teha ei jõudnud). Räägitakse, et jaanipäeva ajal on Helsingi inimtühi. Mulle tundub, et ka peaaegu kõik meie naabrid on kuhugile looduse rüppe kadunud.

Meie veedame seekord jaanipäeva kodus, tõenäoliselt jalgpalli, veini, kartulikrõpsude ja grillvorsti meeldivas seltskonnas. Ilm on ka jaanipäevale kohaselt kergelt vihmane, nii et saab näha, kas õhtupoole ka õue asja on. Alkoholiga peab siiski piiri pidama (nagu me muidu hirmsasti jooks eks), sest homme hommikul saabuvad meile külalised mere tagant. Seekord mitte Eestist, vaid Rootsist, koos pisiperega.

Igatahes kulub selline üleliigne puhkepäev marjaks ära. On aega hommikul pikalt voodis kudeda, lehti ja raamatuid lugeda, koristada ja pesu pesta, midagi head ja paremat süüa teha ja niisama olla. Suvepuhkus on küll lähenemas, ent viimased nädalad enne seda on olnud tööd täis. Õnneks paanikat ei ole enam sellest endale tekitanud, ent mõned pikemad tööpäevad ning -õhtud on siiski pidanud tegema, et asjadega ühele poole jõuda.

Aga suvi on tulekul! Peale ääretult pikkadena tundunud vihmaseid ja jahedaid nädalaid on lõpuks ometi päike pilvede tagant välja tulnud ning õhu soojaks kuumutanud. Järgmisele nädalale lubatakse üle kahekümnekraadiseid päevi lausa mitu. Nii et ilusat jaani, ilusat suve algust ja päikesekuldseid päevi!

2 kommentaari:

Tiina Linkama ütles ...

Hyvää juhannusta, näin jälkikäteen toivottelen!

Maris ütles ...

Sitä samaa teillekin Otepäälle!