pühapäev, 13. oktoober 2013

Verdoni kanjon

Erakordne Monaco nähtud, oli järgmise päeva plaan rentida auto ja sõita Alpidele Verdoni kanjoniga lähemat tutvust tegema. Käisime veel õhtul suurepärase klienditeenindusega Avise autorendist läbi ja broneerisime endale sõiduki. Kohalikest inimestest ja klienditeenindusest veel paar sõna - kui Pariisis käies vaadati meid niiöelda nina kirtsutades ja suhtumine oli sõbralikkusest kaugel, siis Nizzas ja ümbruskonnas olid inimesed absoluutselt suurepärased ja meeldivad. Naeratasid ja ajasid hea meelega juttu, isegi kui ma midagi turistilikku küsisin. Näiteks bensujaamas uurisin ühelt pintsaklipslaselt, mis vahe on gazoilil ja superdieselil (tankisime rendiautot) ja vastuseks tuli sõbralikku jutustamist. Hotelli lähedal pagariäris võeti meie prantsuse keele purssimine rõõmsalt vastu. Ei mingit probleemi niisiis. Kohalikud ilmselt on ka vist teistsugust päritolu kui pealinlased, nimelt suur osa rääkivat teise keelena niçardi dialekti. Ja ilmselt Itaalia lähedus mängib ka mingit rolli.

Igatahes pidin hoopis kanjonist rääkima. Hommikul saime tubli Peugeoti kätte ja rihtisime läbi Grasse Castellane'i küla poole. Küla asub Verdoni jõe kaldal ning on hea stardipunkt kanjoniga tutvumiseks. Valida on kaks marsruuti - lõuna- ja põhjapoolne.
Kanjonist ka paar sõna - Verdoni mäekuru peetakse üheks Euroopa kauneimaks ja olen väitega täiesti nõus, mis sest, et muid kanjoneid polegi nagu näinud :) Pikkust on sel 25 kilomeetrit ja suurim sügavus on 700 meetrit.

Juba Castellane'is olid suurepärased vaated. Eriti muljetavaldav oli kirik kõrgustes. Tee jumala juurde on pikk ja kivine?

IMG_3078.jpg

Sama kirik tiba teisest kohast vaadatuna:

IMG_3086.jpg

Verdoni jõgi Castellane'i külas:

IMG_3090.jpg

Kanjoni vaatlemiseks valisime põhjapoolse marsruudi, seal lubati paremaid vaateid ja järsemaid teid (ei olnud õnneks väga hirmsad). Lasen piltidel enda eest rääkida, sest sõnad jäävad vajaka. Tegelikult ka pildid, sest seda reaalset tunnet 3D-na ei õnnestu edasi anda. Oli võimas, uskumatult võimas. Šotimaa ja Norra vaated ikka kahvatavad Alpide kõrval. Millised toore jõuga moodustunud kiviseinad, massiivsed mäestikud ja sügavad kurud.

IMG_3095.jpg

IMG_3096.jpg

IMG_3098.jpg

Esimene suurem vaatepunkt ülevalt mäestikust kanjonile ja sinna suubuvale jõele oli Point Sublime. Pildile jäänud vaated on jällegi vaid hale vari tegelikkusest.

IMG_3129.jpg

IMG_3114.jpg

IMG_3117.jpg

IMG_3119.jpg

Järgmiseks suundusime marsruudile nimega "route des Crêtes", mis algab La Palud-su-Verdoni küla juurest ning ronib kõrgustesse, pakkudes aina ägedamaid vaateid kanjonile. Marsruudi osas tuleb tähelepanelik olla, sest osa teest on ühesuunaline - tuleb seega õigest suunast alustada, kui soov on kogu ring peale teha (Castellane'i poolt tulles esimene marsruudile keerav tee).

IMG_3131.jpg

Vaade sügavustesse:

IMG_3145.jpg

IMG_3146.jpg

IMG_3149.jpg

IMG_3152.jpg

IMG_3156.jpg

IMG_3159.jpg

Järgmisel pildil oleval vaateplatvormil loodust imetledes oli üllatus suur, kui otse alla vaadates nägime üht meest kalju küljes. Ei no toho tonti! Tema oli vist mingisugune julgestaja (see punase särgiga) ja teised ronisid piki püstloodis tõusvat seina üles. Turistid imestavad:

IMG_3167.jpg

IMG_3181.jpg

Teate, vaateid olen juba palju kiitnud, aga kõige suurem emotsioon oli siiski veel ees. Enne reisile minekut lugesime muidugi sihtkoha kohta ja uurisime pilte, ning märkasime, et Verdoni kandis elavat kotkad. Väga suuri lootusi nende leidmisele ei pannud, sest ühepäevasel läbisõidul pole teab mis suur tõenäosus igasugu lindude otsa komistada. Aga Verdoni kaeluskotkad, nendega oli omasoodu värk - route des Crêtesil nad lihtsalt vuhisesid meist mööda, paremalt ja vasakult, lähedalt ja kaugelt. Ma ei ole kordagi kotkaid väljaspool loomaaeda näinud, nii et tunne oli midagi rõõmu, ekstaasi ja naeru vahepealset :)

IMG_3170.jpg

IMG_3180.jpg

IMG_3190.jpg


Kaeluskotkad olid Verdonist juba hävinud, kuid aastal 1999 alustati programmiga, mille jooksul on loodusse vabastatud ligi sada lindu. Nüüd nad ilmselt tunnevad ennast juba suhteliselt mugavalt. Ühele pildile mahtus linde lausa kaks:

IMG_3201.jpg

IMG_3211.jpg

IMG_3218.jpg

Veetsime linde pildistades tubli tunni või rohkemgi. Kahjuks pidime hakkama edasi liikuma, sest teed oli veel üksjagu ees ning rendiauto pidime ka veel tagastama.

Route des Cretesi teises otsas avanesid vaated tasandikule ning seda läbivale käänulisele kanjonile. Siit näeb ehk kõige paremini, millise nähtusega on tegu:

IMG_3242.jpg

Tagasi vurasime juba tuldud teed pidi. Peatusime veel paaris kohas, seekord juba all jõe kaldal, et veel viimased klõpsud teha.

IMG_3258.jpg

IMG_3265.jpg

Väsinult jõudsime tagasi Nizzasse, olles veel Grasse kandis paar korda valele marsruudile eksinud. See ei ole kuigi meeldiv, eriti kui allakirjutanul oli maailma suurim põiekas. Mõtlesin juba, et pean keset linna kuhugi põõsasse minema, sest mida polnud, oli wc. Üldse oli meie kogu marsruudil avalikke väljakäike ümmargune null. Uskumatu, igal pool ringi reisides on olnud turismi-infopunktides kuivkäimlaid või vähemalt bensukaid, kus on end võimalik kergendada. Prantsuse Alpides olid ainult automaatbensukad ja kohvikud. Aga kui mitu korda päevas sa jõuad kohvi juua? :)

Lõpuks leidsin wc automarketist ja rõõm oli tõesti suur :) Aga see selleks.

Ühe päevaga jõuab Nizzast startides Verdoni kanjonile kenasti ringi peale teha. Pildistamise jaoks oleks vaja muidugi rohkem aega, kõigepealt tuleks olla varakult kohal (või siis päikeseloojangu ajal) ning kaeluskotkaste peale võiks ka vabalt terve nädala kulutada. Ümbruskonnas oli ka igasugu matkaradu, need jäid seekord proovimata.

Verdon oli kindlasti selle reisi parim sihtkoht. Loodus- ja matkahuvilistele soovitan soojalt. Endale jäid positiivsed emotsioonid ning soov millalgi Alpidega lähemat tutvust teha. Millal ja mis riigis, see on veel lahtine :)

3 kommentaari:

Kati ütles ...

Olen nõus Alpide osas.Ka minu lemmik on olnud vaieldamatult senistel lauareisidel just see. Kunagi oli ka sama tunne Rootsi/Norra mägede kohta, aga need tõesti kahvatuvad selle kõrval, kuid ilmselt iga suurem mägi teeb seda koduste võimalustega võrreldes. Superkaunid vaated oled ka tabanud!

Maris ütles ...

Sa oled vist Austrias käinud Alpides? Ma ise nii talispordihuviline ei ole, aga kindlasti neis kõigis kohtades on ka suvel palju vaatamist ja tegemist. Reisikihk jälle peal :D

Kati ütles ...

Olen lausa 2 korda käinud ja korra ka liustikul ja vaated on olnud ikka võimsad.