laupäev, 10. november 2007

Birdwatch

Täna oli esimest korda peale eelmist pühapäeva võimalik lindude söögimaja külastamist jälgida. Tööpäevadel lahkun hommikul pimedas ja koju jõuan samuti õhtuhämaras.
Täna hommikul olid kohal loomulikult rasvatihased ja rohevindid, ent üllatuskülaliseks oli seekord rähn! Paistis üsna kohmakas ja suur välja selle maja küljes rippudes.

Kogu ümbruskonna oravapopulatsioon on ka ilmselgelt söögipunktist teadlik. Kimavad mööda harjavart üles ja muudkui ahmivad seemneid, samal ajal pooled seemnetest muidugi lendavad maha. Tihedaim külaline paistab olevat üks koheva sabaga hästi söödetud talvekarvas orav, ent kohal on käinud ka hallis talvekarvas niru sabaga orav ning pruun suvekarvas pisike orav. Aga ega neid oravaid ei tea, kõik suht samasugused näevad välja.

Nukralt täna jälgisin siis aknast, kuidas oravarojud suurema osa lindude toidust pintslisse panid. Tõenäoliselt ostame nüüd oravatele eraldi pähkleid ja päevalilleseemneid ja paneme kausiga linnumajast kaugemale.

Arvutasime ka välja, et kui nädalas läheb lindude söögilauale vähemalt kilo seemnesegu (tegelikult meil sai kilone pakk juba 5-6 päevaga otsa), siis kuni kevadeni on vaja ligikaudu 20 kilo seemneid. Eeldusel, et söödikoravad linnutoidu rahule jätavad ja maapähkleid pugivad.

Kommentaare ei ole: