pühapäev, 27. juuli 2008

Greetings from Helsinki

Helsinki Sanomates oli paar nädalat tagasi artikkel linna kujutavatest postkaartidest, mille põhjal jäävat mulje Helsingist kui päikeselisest vene külast. Muide soomlased nagu ka eestlasedki on absoluutselt hõivatud mõtlemisega, mida teised neist arvavad. Iga välisstaari intervjuu lõpus küsitakse tavapäraselt, et hau did juu laik finländ või et vat do ju tink abaut te finnish vether.

Ega ka anekdoodid tühjast kohast ei tule. Üks neist on järgmine - loomaaeda tuuakse uus eksootiline loom ning eurooplased tulid seda imetlema. Itaallane mõtles, et millest loom toitub. Prantslane arutles endamisi, et millise paljunemisvõimekusega loom võiks olla. Rootslast huvitas, kas teised loomaaia loomad ka uustulnukat võrdõiguslikult kohtlevad ja nii edasi. Ent soomlane seisis puuri ääres ja mõtles, et mis loom temast arvab.

Selline teatud põdemine toodab huvitavaid mõttevälgatusi. Seekord siis postkaartide teema. Tuntakse muret, et lisaks traditsioonilistele vaatamisväärsustele kujutatakse Helsingi postkaartidel ka jääkarusid (neid muide Soomes ei ela), laplasi ja rahvariietes rahvatantsijaid.
Tihti kujutatakse postkaardil Uspenski katedraali, mis võiks esindada sama hästi näiteks Peterburgi.
Välja on ka toodud tõsiasi, et Helsingit tutvustavatel postkaartidel on igavene suvi, kuigi linna keskmine temperatuur eelmisel aastal oli 7 kraadi. Eksootilisi lumepilte olevat müügikohtades harva saadaval.

Artikli jätkuks on hääletus 12 linna kujutava postkaardi vahel, kus hetkel esikohta hoiab 34 protsendiga järgmine pilt, teisel kohal tuleb kokkumonteeritud huumoripilt (16%).

Ent kenadele ja päikeselistele linnavaadetele on olemas ka hulga tõsielulisem alternatiiv. Lõbusaid hetki postkaartide seltsis! Minu lemmikuteks on "neli aastaaega" ja "Helsingi ööelu".

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

jah, seda anekdooti (väikeste variatsioonidega jutu käigus) olen kuulnud tõepoolest ka eestlaste kohta