laupäev, 31. oktoober 2015

Ajurakkudele tegevust

Sügisel olen oma ajurakke värskendanud ühe raamatu ja ühe online-kursusega. Mõlemad on silmaringi avardanud ja teatud arusaami korrigeerinud, nii et igati rohkem kui üldse julgesin oodata.

Online-kursus on edx.org -platvormil Queenslandi ülikooli poolt üles ehitatud The Science of Everyday Thinking. See on teatud mõttes jätk Kahnemani Thinking Fast and Slow -raamatule, mis oli minu esimene kokkupuude teemaga, et me kasutame mõtlemises otseteid, mis meid üsna tihti valele teele viivad.
Kursus on loomulikult hoopis lihtsamas võtmes kui raamat, kuigi läbi võetakse mitu teemat. Online-videod põhinevad dialoogil ja intervjuudel erinevate teadlastega (ning muuhulgas ka Müüdimurdjatega). Lõbus ja huvitav kursus ning kõigele lisaks õpid peaaegu märkamatult uusi asju.

Raamatuks oli Malcolm Gladwelli Outliers - The Story of Success. See ei ole õpik sellest, kuidas kiiresti rikkaks saada :) Raamat keskendub inimeste ja inimrühmade edu alustele. Sellele, kuidas edukus mingil alal ei ole alati ainult kõva töö tulemus, vaid ka mitmete seikade kokkusattumus. Sellest, kuidas teatud ennustused hakkavad iseennast täide viima - näiteks kui lapsed või noored jaetakse juba varakult edukuse põhjal gruppidesse.
Kuigi Gladwell lihtsustab, on tema sõnum minu arusaamise järgi teaduslikult tõestatud. Väga mõtlemapanev raamat.
Ja kõigele lisaks on raamatu teises osas juttu lennuõnnetustest ja nende kultuurilistest põhjustest. Ma lihtsalt neelasin seda Dublinist tulles :)

Kommentaare ei ole: