pühapäev, 13. detsember 2009

Jõuluaskeldused

Blogi on veidikeseks tagaplaanile jäänud. Ei ole jaksanud kirjutada ja eks siis targem ongi pausi pidada. Sügisel oli mul jällegi selline hoog peal, et tuli vaat et iga päev üks postitus. Ausalt öeldes see suur pimedus häirib. Ei ole pildistamas käinud ega üldse kuskil. Aga nüüd laupäeval tegime selles suhtes erandi ning väisasime kesklinnas Tooma laata.

See käsitööliste laat kerkib igal aastal detsembris Esplanadi parki. Kümned ja kümned punased müügiputkad on rivis ja nende vahel saalib sadu inimesi. Müüakse nii kudumeid, küünlaid, sepatööd kui ka toidupoolist - keediseid, mahlu, mett, lõhekala, lihakonserve ja kõike muud head-paremat.



Tegime laadale tiiru peale. Ühel poolel oli toidusektsioon. Vorstid kärssasid pannil, teisalt sai glögi ja piparkooke. Mulle tõid aga vee keelele neulamuikkud, pisikesed kalad mis suurel pannil praadisid. Küsisin esialgu ettevaatlikult Akilt, et kas need süüa ka kõlbavad. Kui vastuseks tuli "ilgelt head!", kaalusin asja edasi. Uurisin veel, et kas kaladel on tõesti kõik luud ja silmad veel küljes. Pidavat olema jah. Aga ikkagi, võis praetud neulamuikkud lõhnasid ikka paganama hästi. Pääsu ei olnud, võtsime kahe peale sellise karbikese kalu. Rääbis on see eesti keeles, lõhe sugulane. Ja see konkreetne rääbis on Kitkajärvelt, selline väiksemat sorti siis nimelt.



Ja kuidas siis maitsesid? Tõesti väga hea oli! Peal oli korralik törts küüslaugukastet ja kalad lausa sulasid suus. Tõeline maiusroog!
Peale maitsvat laadarooga trehvasime veel Sinebrychoffi hobuseid. Esindusülesandeid täitvad taani tööhobused olid võimsad.



Kuid mulle oli juba külm naha vahele pugenud - sõrmed ja varbad jääs, nii et suundusime kohvikusse üles soojenema kuuma tee-kohvi abil. Seejärel sooritasime postkaardiostud. Kuigi laupäeval oli kesklinnas inimesi nagu murdu, jäi mulle päevast äärmiselt meeldiv tunne. Tuli selline jõulumeeleolu. Vaikselt võibki hakata aasta otsi kokku tõmbama ja pühasid ootama. Elutoas on meil näiteks juba kuusk ehtes ning jõulukaardid said ka kõik täna posti lükatud.

Aga see ei ole veel kõik - päeval sooritasin mitmed jõulukingiostud. Teist sama palju on küll veel ees. Samuti ootab ees veel piparkoogimaja ehitamine. Täna jäi see ära, sest pood oli taignast tühjaks ostetud ...
Ilusat kolmandat adventi ja luutsipäeva!

2 kommentaari:

Kati ütles ...

Teil nii roheline alles..meil tuli laupäeval lumi ja täna hommik oli jõhker -13 kraadi..prrrr

Maris ütles ...

Laupäeval oli tõesti veel roheline. Pühapäeval sadas lund ja täna oli hommikul karm pakane. Mulle ikka see külmavärk üldse ei meeldi..