pühapäev, 31. mai 2015

Nädala aialood

Aias tegutsemine on nagu lõputu nõiaring - kui ühe asja valmis saad, tuleb sada järgmist ideed. See muidugi ei aita, et ma jälle langesin oma ideede ohvriks ja tellisin taimi juurde. Kolmapäeval käisin neil postkontoris järel ja istutasin pottidesse - soovitus oli neid paar nädalat esmalt potis kasvatada ja siis alles peenrasse istutada (vähemalt on natuke aega peenraid kaevata..). Nüüd pean vist endale lubaduse andma, et mitte ühtegi rohelist asja ei tohi enne hankida, kui eelmised on maha saadud.

Istutamine eeldab kaevamist, sest peenraid pole piisavalt. Täna alustasingi jälle uue ala puhastamist teeraja kõrvalt. Kärutäite kaupa juuri sai välja sorteeritud:

IMG_8180.jpg

Maa on sõnajalgade ja maikellukeste juuri tihedalt täis. Ja need on sügaval! Sõnajalgade juured on nagu paksud traadid. Ma ei tea, kas olen neid piisavalt välja juurinud või tõusevad nad järgmisel aastal sealt jälle hoogsalt ... Kõige tipuks oli maa just selles kohas täiesti liivane. See pole iseenesest halb asi, mul oligi ühe peenra jaoks liivasemat ja kuivemat maad vaja, aga lihtsalt nüüd pean natuke plaane muutma ning flokside ja aedhortensia jaoks teise, savisemasse kohta peenra kaevama.

Aga üht-teist on maha ka saadud! Või täpsemalt kastidesse. Kõigepealt oli kaste üks - tomatite jaoks. Siis aga tuli välja, et kast sai seest terrassiõliga üle võõbatud - see polevat aga söödavate taimede jaoks eriti hea. Mis siis ikka, Aki tegi veel teise kasti, tubli ja usin nagu ta on. Selle õlitasime ainult väljastpoolt ja sisse kinnitasime paksu kile. Valisin sinna avamaale sobivad tomatisordid, vaatame, mis neist saab:

IMG_8167.jpg

IMG_8168.jpg

Teise kasti panin lõhnavad lillherned, tumeda purpurvaniku ja tsinniad. Midagi madalat ehk peaks veel lisama, näiteks lobeeliaid.

IMG_8189.jpg


Aias on ka igasugu uut jälle toimumas. Herned on nina mulla seest välja pistnud. Rippoksaline iluõunapuu õitseb: tumelillad õied lõhnavad magusalt!

IMG_8172.jpg

Valge ja sinine sobivad kenasti kokku:

IMG_8179.jpg

Ja siit on midagi vahvat koorumas :)

IMG_8177.jpg

Kiviktaimlas õitseb merikann:

IMG_8184.jpg

Sealsamas kõrval on midagi, mis meenutab sammalt?

IMG_8185.jpg

Kollases peenras on tulpide õisi juurde ilmunud:

IMG_8192.jpg

IMG_8193.jpg

Tundub, nagu oleks juba suvi! Puhkuseni on küll veel poolteist kuud, aga päikeselised ja soojad ilmad (vähemalt labidaga õues vehkides tundub vägagi kuum, mis sest, et pikad käised peavad olema) ning suur rohelus loovad ettekujutuse suurest suvest.

3 kommentaari:

Kati ütles ...

Lugeisn välja, et sa alles puhkama juuli keskpaik? Ma juba ootan, jään jaanipäevast ja siis kunu juuli lõpp

Maris ütles ...

Oh, sul puhkus juba käegakatsutavas kauguses! Ja päris pikalt puhkad?
Ma jään tõesti alles juuli keskpaigast, kvartaliraportid ootavad mind juuli algul..

Kati ütles ...

Jaa, ma ei jõua enam ära oodata..siuke väsimus ja tüdimus on juba sees.