reede, 26. detsember 2008

Jõulusööming

Nüüd on ka mahti suure söömingu kõrvalt natuke blogida :)
Minult küsitakse pidevalt, et mida Eestis traditsionaalselt jõulude ajal süüakse ja tehakse - et kas on Soomest väga erinev. Noh, kuusk ja kingiteema on sarnane, samuti jõulu veetmine pere keskel. Rootsis muide pidavat jõuludel olema väga kommertslik maik juures, enam pole tegemist harda jõulurahuga (mis minuarust veel vähemalt Eestis ja Soomes paika peab), vaid rohkem pidutsemise ja bling-bling-teemaga. Ei tea palju tõtt selles on?

Aga söögist siis - mis muu ikka jõulude ajal nii keskne asi oleks ;) Minu jaoks Eestis lauale kuuluvad ikka kartulid ja seapraad, samuti verivorstid (ma ise neid küll ei söö, võhh), pohlamoos, marineeritud kõrvits, hapukurk, sült, hapukapsad, mandariinid ja isetehtud piparkoogid.

Siin on kindlasti jõululauast mitmeid versioone olenevalt sellest, millises Soome nurgas elada, aga peajoontes on see järgmine.
Hommikul pakutakse jõuluputru, tavaliselt riisiputru, kuhu on üks mandel ära peidetud. Õhtust söömingut alustatakse kalast - laual on marineeritud räimefileed ja graavilõhe, kõrvale pakutakse keedukartulit, seenesalatit, maksapasteeti ja rosoljet.
Pearoaks on ahjusink sinepi ja kartuliga ning lisaks traditsioonilised laatikot: porgandi-, kartuli-, ja kaalikavormiroad. Viimastest ma eriti lugu ei pea, minu lemmikuks on ikkagi igasugused kalad.

Ilmselt ka kalkuni- või põhjapõdraliha on mõnel pool singi asemel pearoaks. Viimane on ehmatanud ära briti loomakaitseaktivistid, kes ei mõista, milline inimene jõuluajal poroliha sööks - eriti kui poes ka kõiksugu muud liha pakutakse. Samuti ollakse seda meelt, et suur osa lihaks minevatest põhjapõtradest on esimese aasta vasikad, kes pole elus isegi kordagi lund näinud! Artikkel on kogunud ka mitme muigava soomlase kommentaarid, nimelt võib põhjapõdraliha pidada üheks eetilisemaks valikuks lihasööjale.

Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida :) Ent söögist kirjutades tuli nälg ja ongi juba lõuna ...

Kommentaare ei ole: