esmaspäev, 30. juuli 2012

Kohtumised linnukestega

Vahelduseks pildikesi külalistest õuel.

See on vist hall-kärbsenäpp, aga pead ei anna:

IMG_0014.jpg

Tuvid võtavad vahel hitchcockilikke poose:

IMG_9999.jpg

Kadakatäkse on maja taga suur jõuk, säksutavad seal rõõmsalt ja ilmselt leiavad heinte seest kenasti söögipoolist:

IMG_0050.jpg

IMG_0123.jpg

Õunapuu oksal istub urvalind:

IMG_0056.jpg

Pean siinkohal piltide kvaliteedi üle kurtma. Muidugi linnud on olnud kaugel jne, aga see paganama uus teleobjektiiv, mis mulle garantiiremondis olnud objektiivi asemele saadeti, fokuseerib minuarust samuti valesse kohta! Pole midagi teha, läheb uuesti hooldusse järelvaatusele. Mõttetu värk.

Seda linnukest ei oska tuvastada, sest kõik linnuatlased on keldris pappkastides :) Võib-olla metskiur?

IMG_0078.jpg

See on ka tundmatu, aga pakun, et tegu on kadatäksi emas- või noorlinnuga?

IMG_0131.jpg

Liikide paljusus on siin ikka teist masti kui meie eelmise kodu õuel. Seal olid ainult tihased, rästad ja harakad :) Nüüd pean koguaeg netist järge ajama, kellega või millega tegu. Ootused talvise linnulaua liikide osas on ka kõrgel!

pühapäev, 29. juuli 2012

Ventilatsioon ei edene, aga puuriit see-eest küll

Kolmapäeval jätkasime ventilatsiooniliinil, aga päeva lõpetuseks sai isolatsioonivill otsa. Tellisime seda juurde, aga kahjuks ei jõudnud see enam reedel kohale. Pool nädalat oleme niisiis katusel roomamisest kõrvale hoidnud.

Uuel nädalal uue hooga, kuigi kahjuks Aki peab nüüdsest päeval ka palgatööga tegelema. Mul on veel nädalake puhkust, mõtlesin olümpiamänge vaadata ja lebotada :) No eks ma üritan midagi nokitseda ka, aga praeguses faasis ei saa ma suurt midagi üksinda siin teha. Peenrakastid tõrvata ja paar põõsast istutada ehk. Järgmisel nädalal hakkavad ka muud asjad edenema - teemantpuurija tuleb uuele ringile, uus külmkapp, nõudepesumasin ja ahi saabuvad (neist esimene läheb kasutusse, teised jäävad veel uut kööki ootama) ning valla ehitusloa inimesed naasevad puhkuselt ehk siis loodetavasti saame duširuumi asjus nende juurde lõpuks jutule.

Kuigi ma just kirjutan siin, et mida me oleme nädala jooksul teinud ja mis järgmisel nädalal toimub, on mul siiski kogu aeg tunne, et mitte miski ei edene üldse. Valdavalt muidugi seetõttu, et pealtnäha pole ju kuskil mingeid muutusi - kaos on igal pool. Aga pindade remont ja sisustamine ongi alles viimane võõp. Ja suvel võib ju natuke puhata ka ;)

Kuna meie ventilatsioonikanalite paigaldamine lükkus edasi, kasutasime neljapäeval ja reedel sellest vabanenud aega ära ja harvendasime natuke metsa. Oluline asi ka seetõttu, et talveks meil ju hetkel küttepuid ei ole. Aga nüüd on! Kuuma ilmaga metsas mütata on muidugi suur rõõm, eriti kuna pikad püksid ja käised peavad seljas olema. Vett kulus meil vist liitrite kaupa ja higi samamoodi. Aga vaat selline pisike puuriit on meil juba olemas! Need on õhemad kuusetüved, mis otse riita lähevad, omajagu paksemaid tukke ootab veel lõhkumist ... Ja metsatukas on puid veel jalaga segada, ootavad seal pingsalt harvendamist.

IMG_0141.jpg

IMG_0140.jpg

Tampere elamumess

Palav on! Uskumatu, milline leitsak peale mitut suhteliselt jahedat nädalat. Istun rõdul, sest siin on vähemalt mingi õrn tuulevine ja õnneks varjuline koht. Ritsikad siristavad, ja mina ootan, millal järgmine äikesetorm algab.

Tegemist ja pilte on nädalasse mahtunud üksjagu. Teisipäeval võtsime suuna Tampere elamumessile. Elamumess toimub Soomes igal aastal erinevas sihtkohas. Mina pole varem messil kunagi käinud, aga nüüd muidugi uue kodu ja remondi tõttu on teema enam kui ajakohane. Vuorese uues elamurajoonis olid kõrvuti värvilised puukorrusmajad ja erinevate majatootjate püstitatud eramajad. Populaarsed olid betoonpinnad, klaasitud rõdud ja terrassid (mis on minuarust väga mõistlik siinset ilmastikku arvestades), ning kasvuhooned ja peenramaad. Mõned pildikesed ka (muidugi fotoka aku ütles kohe alguses üles ja varuaku unustasin koju.. nii et osa piltidest on mobiiliga võetud).

Mõnus lebotamise diivan rõdul:

IMG_9932.jpg

Sümpaatne magamistuba (ainult et need lambid on minuarust täiesti ebapraktiliselt madalal, aga no disain nõuab ohvreid :)):

IMG_9938.jpg

Saun võib olla ka selline:
IMG_9944.jpg

Üks minu lemmiktubadest, palju värvi, pehmeid materjale ja äge lind!

IMG_9945.jpg

Lamp:

IMG_9946.jpg

Aki lemmikuks oli see väliköök (või no jällegi klaasitud terrassil paiknev):

IMG_9950.jpg

Vaade teiselt korruselt söögituppa:

IMAG0273.jpg

Messiala:

IMAG0274.jpg

Messiala teisest suunast:

IMAG0288.jpg

Ka õuedisainile on mõeldud:

IMAG0275.jpg

Õuekaunistus:

IMG_9930.jpg

Inspiratsioonisein ühest töötoast, fantastiline:

IMAG0276.jpg

Reisiteemaline tuba:

IMAG0280.jpg

Romantiline magamistuba:

IMAG0283.jpg

Mustvalge köök elusa rohelise seinaga:

IMAG0287.jpg

Kokkuvõttes oli huvitav päev, sai aimu ehitus- ja sisustustrendidest ja kõikvõimalikest sisustusideedest. Aga siiski olin lootnud palju võimsamat wow-efekti ja julgemat värvide kasutust. Populaarseimad värvid olid ikkagi must, valge ja hall - eks see peegeldab ka muidugi siinset skanditeemat. Positiivne oli näha suuremustriliste värviliste tapeetide kasutamist ja põnevaid saunateostusi. Järgmisel aastal lähen kindlasti messile uuesti, eriti kuna see korraldatakse seekord suisa lähedal Hyvinkääl.

esmaspäev, 23. juuli 2012

Ventilatsioonist ja päikeseloojangust

Täna paigaldasime kogu päeva ventilatsioonikanaleid pööningule. Ideaalne ilm oli selle jaoks - külm ja vihmane, üleval oli lausa rõõm olla. Selles mõttes, et kohe kui päike paistab, on plekk-katus nii kuum, et seal võiks mune praadida ja pööningul loomikult ka suhteliselt palav ja ebamugav. Saime ühe pika liini kanalit tehtud, isoleeritud ja kohale paigaldatud. Rutiin hakkab juba tulema, enam ei pea iga pisiasja üle pead vaevama, vaid teed automaatselt.
Kolmapäeval on plaanis ventilatsiooniseade üles vinnata, loodetavasti mahub katuseluugist sisse.. ehehe. Teoorias mahub, aga remonti tehes olen märganud, et praktika võib alati olla midagi muud :) Ja peale seda on veel mitu-mitu kanalit vaja teha ja paigaldada. Kui hästi läheb, saame enne Aki puhkuse lõppu vähemalt sellega hakkama.

Nüüd paar pilti ka - mõned päevad tagasi oli suurepärane päikeseloojang.

Alguses oli selline roosades toonides:
IMG_9898.jpg

IMG_9867.jpg

Siis tõmbas punasemaks:
IMG_9893.jpg

IMG_9878.jpg

IMG_9904.jpg

Siis tulid tugevamalt oranžikad toonid:

IMG_9908.jpg

Ja lõpetuseks lõõmas taevas tuli:

IMG_9919.jpg

neljapäev, 19. juuli 2012

Ideaalne jooksuilm

Täna oli superhea ilm jooksmiseks! Suhteliselt soe 18-20 kraadi, aga koguaeg puhus kerge jahe tuul. Oli kohe rõõm sörkida ja tegin lausa oma kiirusrekordi :) Seda välja hõikama ei hakka, sest ma endiselt vist jooksen umbes 50% ja kõnnin teised 50%, aga väike progress ikkagi.
Ärevusega ootan septembris toimuvat Helsinki Midnight Runi, kuhu töökaaslastega ennast kirja panime. 10 km distants, et väga hullu ju pole, aga tahame ikkagi suhteliselt head tempot hoida ja mitte ainult kõndida.

Täna sai veel kõvasti pööningul möllatud ja ventilatsioonikanaleid paigaldatud. Tolmu on seal ligi kolmekümne aasta eest, lisaks paar herilasepesa ja meeletu kuumus. Aga vaikselt edeneb siiski. Ja homme jälle!

Kuna igalt poolt olen kuulnud, et mustikaid peaks nüüd metsas olema jalaga segada, siis päeva lõpetuseks tegime ka väikse käigu maja taha mäepealsesse metsatukka. Sääski oli seal rohkem kui mustikaid, ütleme nii :) Tegelikult paaris kohas olid ilusad marju täis puhmad, aga suurimal osal taimedest oli vaid paar marja küljes. Natuke sai neid mustikaid siiski korjatud - piisavalt, et jogurti sisse ja hommikul pudru peale visata.

teisipäev, 17. juuli 2012

Viis asja

Esiteks, kuidas kassid leiavad alati põrandalt selle ainsa päikeselaigu?

IMG_9847.jpg

Üks lisahuumor veel kassidest siin, massiline pikali viskamine :D

Teiseks, kui rahul võib üks inimene olla sellega, et õues on ventilatsioonitorud ja garaažis isolatsioonivillad? Mis sest, et torud (ilmselt korrektne väljend oleks kanalid, aga minuarust on need ikkagi rohkem nagu torud :)) saabusid hommikul kell 7.45 ette teatamata. Uneseguselt mõtlesime, et no kes krt helistab hommikul sellisel ajal?? Ja siis tuleb slow realization, et õues vist nagu oleks mingi veoauto hääl..

IMG_9849.jpg

IMG_9852.jpg

Nagu rullbiskviit!

IMG_9854.jpg

Vaatame homme, kui rõõmus ma nende üle olen, kui üritame neid pööningule paigaldada ...

Kolmandaks, sain täna targemaks, et kirjutasin varem "mistahes" ja "kasvõi" täiesti valesti. Aga õnneks nüüd on minu kirjaviis ka õigeks mõistetud :)

Neljandaks, sain lõpuks ka paar pilti oma raudürtidest. Minu jaoks olid need taimed täiesti uus avastus. Väga armsad lilled.

IMG_9857.jpg

IMG_9860.jpg

IMG_9858.jpg

Viiendaks, siin on osa järgmise aasta peenramaast :P Võõpan veel tõrvaga üle, siis ajalehed alla, muld sisse ja läheb seemnete külvamiseks! Või noh umbes 11 kuu pärast :)

IMG_9851.jpg

reede, 13. juuli 2012

Puhkepäev

Täna võtsime remondi osas puhkepäeva. Mõtlesime, et terve päeva ei tee mitte midagi, lebotame niisama ja kogume energiat. Hommikul magasingi pikalt, siis lonkisin leht ja kaamera näpus õue lugema ja linnukesi pildistama. Peale kohustuslikku söögivarude täiendamist kohalikus Citymarketis hakkas suurest puhkamisest igavus peale tulema. Lubasime endale väikse toimetamise - panime aiajäätmete kompostikasti püsti. Järgmiseks hakkasin maja äärest kruusalt võililli ja muud rohtu kitkuma, ühe hooga kõik puhtaks! Siis võtsin meie väikese teejupi ette. Maja ees olev kruusast sõiduteejupike on kallaku peal ja vihmavesi uuristab sinna vaod ja augud. Esialgseks teeparanduseks piisas sellest, et suuremale sõiduteele voolanud kruus tagasi aukudesse rookida. Aki tuli ka appi, nii me seal vehkisime, labida, harja ja lumelabidaga, viimane osutus eriti tõhusaks relvaks! Tee sai enamvähem korda, kuigi millalgi peame sinna ikkagi vihmavee äravoolutorud paigutama.

Aga eks laiselda jõudis ka, praegugi lihtsalt istun ja surfan :)

Remondiga on hetkel nii, et varsti hakkame ventilatsiooni ja ülemise korruse elektrit tegema. Eile käis meil teemantpuurija, et ülemiselt korruselt allkorrusele auke teha (ventilatsioonitorude ja elektrijuhtmete jaoks). Puuris niikaua kuni puur töölepingu üles ütles. Nüüd meil on ühe toa nurgas kolm süvendit betoonpõrandas, aga mitte ühtegi auku pole veel läbi korruste :) Puur läks remonti ja mees ise kaheks nädalaks puhkama. Vot nii siis.
Ehitusloa inimesed on samamoodi kaks nädalat puhkusel, alates sellest hetkest, kui meil viimistletud ja esitamiskõlbulikud joonised käes olid. Mis seal ikka, me oleme juba leppinud sellega, et suvepuhkuse ajal mitte ühtegi tuba valmis ei saa ja remont jätkub kaugele sügisesse. Esialgne tähtaeg on jõulud - ülemine korrus selleks ajaks valmis.

Kaevuga on ka huumor. Saime puurkaevupakkumised ja olime juba napilt endale sellist tellimas, kui äkki vesi selginema hakkas. Nüüd on juba peaaegu läbipaistev. Vaatame ja ootame, kas muutub täiesti selgeks või läheb suuremate vihamdega jälle saviseks.

Aga jutu kõrvale paar pilti ka:

Linavästrik askeldab:

IMG_9783.jpg

Tuvide jõuk:

IMG_9796.jpg

Kaelustuvi:
IMG_9815.jpg

See on vist siisikese noorlind:

IMG_9824.jpg

Ühes nurgas kasvavad siin imelised kollased lilled, aga mul pole kahjuks aimugi, millega tegemist.

IMG_9831.jpg

IMG_9835.jpg

See on aiapidaja idüll :) Toidujäätmete kompost, aiajäätmete kompost ja kärutäis uut kompostimaterjali. Umbrohi läheb küll esmalt päikese kätte kuivama.

IMG_9844.jpg

Ootan juba seda, et järgmisel aastal saaks juurikad ja salatid ja maasikad maha panna. Kahju, et sel aastal ei jõudnud seda ette võtta, aga no eks meil tegemist piisab.

teisipäev, 10. juuli 2012

Remondist ja jaanalindudest

Reede ja laupäev me remonti ei teinud, olime Savonlinnas matustel. Kuulsatel Savonlinna ooperipidustustel seekord ei käinud, aga millalgi peab ka selle ette võtma. Etendused toimuvad seal järve keskel asuvas Olavi linnuses. Koht ja atmosfäär on seega imekaunid ning esinejad maailmaklassist - kui huvi pakub, käige tutvumas!

Mis siis remondi osas on toimunud? Köögiplaan hakkab ilmet võtma ja hinnaklass samuti, oleme erinevaid firmasid ja pakkumisi uurinud. Eesmärk on saada köök hiljemalt tuleval nädalal tellitud, et siis oleks septembris tegemist :)
Suureks rõõmuks saabusid lõpuks ka meie ventilatsiooni ja vee- ja kanalisatsioonitorude uued joonised, nii et võime nii ventilatsioonisüsteemi hakata ehitama kui ka ülemise korruse duširuumi ehitusloa asju edendada. Progress!

Muidu oleme vaikselt nokitsenud, natuke laekarkassi ehitanud (muide lae suunas drelliga kruvimine nõuab ikkagi häid muskleid - esimesed kruvid on okei, aga kui kümnendat üritad pea kohale lauda suruda, siis kruvi muudkui käib ringi ... :)) ja tubade valgustust planeerinud. Käisime ka sõbra peaaegu-valmis-maja vaatamas. Nii tore, et nad selle ilmatusuure projekti on 99% valmis saanud.

Osaliselt oleks nagu lausa selline tunne, et asjad siin edenevad, aga teisest otsast jälle kaos suureneb :) Nüüd peame näiteks ventilatsioonitorude eest kapid tükkideks võtma ja allkorrusele viima, aga kuhu ma oma riided, kosmeetikatooted ja muud asjad panen..? Kõik on niisiis suhteliselt ligadi-logadi, entroopia kasvab, aga võib-olla millalgi läheb paremaks :)

Täna käisime Aki sünnipäeva puhul meie lähedal (u 20min sõitu) asuvas jaanalinnufarmis. Ma talle midagi mõistlikku kunagi kingituseks osta ei oska, nii et üritan siis pigem mingit huvitavat tegevust välja mõelda. Jaanalinde nägime suhteliselt kaugelt, aga on nad ikka ühed võimsad linnud!! Sõime seal jannalinnuvõileiba (põhimõtteliselt konserviliha, suht huvitava maitsega) ja koju ostsime grillimiseks paar fileetükki. Liha on punane nagu loomaliha ja maitseb ka enamvähem samamoodi, kuigi mingisugune uluki maitse oli ikkagi olemas. Toetasime vähemalt oma lähiümbruskonna ettevõtlust :)

IMG_9763.jpg

IMG_9765.jpg

neljapäev, 5. juuli 2012

Jänks

Remondipiltide vahele paar kaadrit ka loodusest. Kaameraga on muide veel pisut kahtlane värk, vahel tundub, et teleobjektiiv fokuseerib ette ja vahel on okei. Peab veel natuke rohkem sellega pildistama, pole hetkel metsa üldse jõudnud. Kõik pildid on oma aias istudes tehtud, laisa pildistaja värk :)

IMG_9579.jpg

See peaks olema must-kärbsenäpi emaslind, isasel on mustvalge sulestik ja ka teda olen õues näinud, aga head pilti veel ei ole:

IMG_9729.jpg

Ja jäneseid kalpsab siin palju, hommikuti ja õhtuti silkavad üle hoovi, päeval on enamasti kuskil peidus. Kuigi paaril korral olen ka neljapealist jäneseperet keset päeva põllul hüppamas näinud.

IMG_9583.jpg

IMG_9585.jpg